Despre fericire. “Maturaresele” din Tirgu Jiu

Despre fericire.

Maturaresele din Targu Jiu

Image

 Image

Presat uneori de ganduri ce nu-mi dau pace, sunt nopti in care ma trezesc si nu  pot sa adorm. Ies pe balcon sa simt racoarea noptii. La ora doua  peste oras se asterne linistea. Nu se aude decat zgomotul maturilor care zgarie asfaltul.  De fiecare data. Invariabil. Acelas sunet monoton, linistitor.  Maturi care zgarie asfaltul.

Image

 

Tirgu Jiu este orasul in care traiesc acum. E un oras curat.  Asta nu ca nivelul de educatie al concitadinilor ar fi unul peste medie. Din contra. Ci pentru ca zi de zi, noapte de noapte un contingent de maturarese isi fac treaba. Ziua le poti zari adesea strecurandu-se printre trecatori  cu o cutie de carton in mana, cu privirea in pamant, preocupate sa adune de jos ambalajele aruncate la intamplare. Le recunosti usor dupa vestele reflectorizante imbracate peste straiele lor modeste.Image

 

Acum cativa ani lucrand intr-o fabrica, undeva la marginea orasului, mergeam pe jos la servici. Dimineata devreme, ingandurat, trezit cu noaptea in cap, somnoros, treceam in drumul meu pe langa locul unde maturaresele din tura de noapte isi predau unelte si li se facea prezenta. Un grup compact, plin de viata, din care in fiecare dimineata razbateau chiote de bucurie, Femei vorbarete, vesele, puse pe glume. Pareau lipsite complet de orice griji.de parca toate ar fi gustat dintr-un potir al fericirii.

Intr-o dimineata am trecut chiar prin mijlocul acestui mic vulcan din a carui lava imi trageam si eu doza zilnica de buna dispozitie. Una din fetele mai tinere isi prinsese o floare in piept, motiv pentru care una i-a trantit-o scurt:

“-Arati ca o spanioloaica.”

“-De unde ai adunat-o” o interaba alta

Alta concluzioneaza 

“-O sa-i placa lu’ barbatu tau”

“-Vezi ca o sa te intrebe cine ti-a  pus-o la tite!”, glumi una mai batrana accentuind cuvantul “pus-o”.

 “-Gagicu! “zise alta, de colo

Rad toate pe saturate

Image

 

 

Ma gindesc si acum, peste ani, cat de putin au nevoie unii oameni pentru a fi fericiti. Ce simplu e sa gasesti fericirea in lucrurile marunte. Nu averi. Nu functii. Nu conturi grase in banci. Doar sentimentul lucrului bine facut, al apartenentei la o comunitate, la o familie, la un grup de prieteni…. O floare prinsa la piept.

Image

 

Bucurati-va de lucrurile simple. Ele sunt cele care ne imbogatesc cu adevarat viata….. Mai vorbim….. 

ImageImageImageImageImageImageImage

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s