Golden Temple, Amritsar, India (2)

 Image

Dimineata, cu forte proaspete, toate drumurile duc spre Templu. Observ ca strazile sunt curate. Pe alocuri sunt gramezi de mizerie asteptand sa fie ridicate. Aerul e primenit ca dupa ploaie. Ajungem la intrarea in templu. Lasam iar incaltarile la garderoba de la intrare. Spaniolii sunt obligati sa lase acolo si tigarile. Dau sa trec de garzi,dar sunt oprit. Smecheria cu sapca intoarsa nu tine. Dintr-un container postat la intrare fac rost de un batic pe care mi-l fixez cu greu pe cap. Erau si de vanzare dar mi se pare stupid sa-mi cumpar din India, batic. De data asta sunt lasat sa trec.

Image

 

Albul cladirilor ce inconjoara lacul pune in valoare auriul bijuteriei din mijlocul acestuia.

Image

 

Observ ca in undele apei se sbenguie  bancuri de pesti aurii. La intrare o multime de placi  commemorative marcheaza momentele sangeroase din istoria recenta a unei regiuni macinate de conflicte interetnice, Punjab-ul. Traseul ocolitor e presarat cu o serie de altare la care se inchina sutele de pelerini veniti la templu. Exista si o cantina. Fac o donatie pentru acesta. In difuzoare se aude in surdina o muzica minunata.

Image

 

Pelerinii vor sa faca poze cu noi. Ne conformam. Suntem cu totii fericiti.

Image

 

 Ma pierd de spanioli care au ramas in urma sa manance o pasta servita intr-o frunza de  asemanatoare celei de ulm. Ajung in punctul in care se formeaza coada intrarii spre templu.

 

Image

 

Sunt 3 culoare de trecere. Doua pentru acces si unul pentru iesire. Ma asez la coada din mijloc. Sper sa nu fac vreo gresela. Culoarul din mijloc e mult mai ingust. Sunt numai barbati incolonati aici. Dar si pe cel lateral observ ca sunt  atat barbati cat  si femei cu copii. Randul inainteaza greu. De sus niste ventilatoare se zbat sa faca aerul respirabil. Inaitand, oamenii se roaga. Ii simt. Ma rog si eu. Fiecare in limba lui. Observ ca pe langa credinciosii sikh la rand sunt si multi hindusi. Ii deosebesc dupa forma turbanelor. Intru in templu. Constat cu bucurie ca muzica din difuzoare era live. Un grup de artisti cantau la niste instrumente ciudate, necunoscute mie, acompaniind un “guru” care citea dintr-o Carte Sfanta. Religia sikh e monoteista spre deosebire de cea hindusa care are foarte, foarte multi zei. Hinduismul este singura mare religie a lumii care nu e fundamentata pe o “Carte Sfanta”

 Urmez in graba traseul pentru a nu deranja credinciosii. Urc la etaj. Aici imi trag un pic sufletul.  Peretii sunt complet acoperiti  cu niste desene,  minutios realizate, pe un fond de culoare verde inchis. Superbe. Sunt putin ametit. Nu stiu din ce cauza.

 

Image

 

Ies pe terasa. Sunt fericit! Departe, foarte departe de casa, dar intr-un loc minunat! Cobor scarile si o iau spre puntea care leaga Templul de malul lacului. In acest moment imi este dat sa  vad si sa traiesc ceea ce pentru mine este cea mai puternica “imagine” legata de India: imaginea acelor credinciosi inaintand incet, inganand versetele ce se auzeau in difuzoare. Nu am facut poze. Din respect. Asa ceva nu se vede, SE TRAIESTE!  Presiunea acelor priviri atintite spre mine m-a invaluie si acum peste ani.  Iubeste-ti aproapele!    Mai vorbim…   

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s