11 septembrie-dupa 10 ani.

11 sept 2011, 10 ani de la atentatele de la New York. Televiziunile transmit aproape obsesiv imagini cu cele 2 turnuri gemene prabusindu-se. Imi  amintesc  ca acum 10 ani eram pe strada si primele imagini ale atentatelor le-am vazut la un televizor postat in vitrina unui magazin de electronice. Nu-mi venea sa cred ceea ce vedeam. Parea mai degraba scenariu de film.  Nu intelegeam ce se petrece! Precum taranul din Preda care dupa ce sta o zi intrega holbandu-se  in fata tarcului girafelor, la gradina Zoologica, iar la plecare exclama –Asa ceva nu exista!

Am intrat inauntru atras ca de un magnet. Poate ca erau mai multe televizoare, poate fiindca puteam auzi si sonorul. Incepuse sa se adune lume. Comentarii. Nu ma puteam hotara sa plec acasa desi as fi putut ajunge in doar 5 minute. Am fost de-a dreptul socat.

De aceea mi-am propus pentru 2 ore un exercitiu : sa rememorez imagini si stiri care m-au impresionat de la revolutie incoace. Iata ce imi aduc pe moment aminte-imagini care m-au impresionat la stiri:

Episodul celor 3 ziaristi rapiti in Irak. (cel mai socant episod- pt. mine!- Bine ca dupa aia a rezultat din comentarii ca a fost o facatura, asta e partea a II a)

Scene cu inconstienta celor aflati pe plaja la aparitia valurilor tunami, pe coasta pacificului, undeva in Asia. Secventele in care in loc sa se indeparteze, ei se apropiau de valurile ucigatoare. Cred ca m-au impresionat chiar mai mult decat  imaginile  cu dezastrele provocate de acestea sau stirile despre numarul impresionant al victimelor acestui dezastru.. In perioada aceea, de Craciun, chiar citeam Vin Ploile de Louis Bromfield.

Gainile aruncate vii in foc odata cu extinderea in Romania a gripei aviare.

Luptele minerilor cu fortele de ordine la Costesti, jud. Valcea.

Tanarul batut in strada de minerii veniti in iunie 1990 sa elibereze Bucurestiul de „golanii” de la Universitate.

Disparitia Elodiei Ghinescu.

Supermarket prabusit intr-o salina. Oameni nevoiasi riscandu-si viata pescuind alimente din lacul saramura. Spectacol grotesc.

Medalia olimpica de aur retrasa Andreei Raducan la Sidney, in 2000, pentru ca doctorul i-a dat un Nurofen.

Toti super-obezii care au aparut de-a lungul timpului pe sticla  televizorului si problemele lor.

Tinara care suita pe un tanc in mijlocul unei multimi in Bucuresti, in februarie 1990 intreba „ Ce ati facut in ultimii 5 ani domnule Iliescu?”

Inscriptia de pe postamentul de la Piata Romana din decembrie 89, „ De craciun ne-am luat ratia de libertate” .

Fetita cazuta- salvata-scoasa dintr-un put de o adolescenta voluntara, cu ajutorul pompierilor, undeva langa Bucuresti. Imaginea copilului acela inocent scos teafar la lumina imi mai staruie si acum pe retina.

Fetita crescuta de bunici intr-un patut- cusca de lemn. Saracie lucie. Parinti plecati in strainatete la munca. Protectia copilului alertata. Argumente bunic, precum ca acel tarc de lemn e facut in interesul copilului, ca acesta sa nu iasa, sa faca vreo prostie. (Andra a crescut si ea la un moment dat incartiruita intr-un stup. Tot la bunici)

Operatia de extirpare a unei tumori de peste 50 de kg. la o pacienta de la Brasov.

Isteria creata de eclipsa totala de soare vizibila de pe teritoriul tarii noastre.

Imaginea figura unui tata care este anuntat de sotie la telefon ca nou-nascutul lor nu e afectat de incendiul de la Maternitatea Giulesti, acolo unde din cauza unui scurt circuit si al neglijentei personalului au murit arsi o multime de copilasi nevinovati.

O inundatie cu noroi in nordul Italiei. Aveai senzatia ca s-a prabusit dealul peste localitate. Am avut si noi parte de un asemenea dezastru undeva in munte, pe langa Deva, atunci cand torentul a semi-ingropat doua cabane forestiere. Victime.

Imaginea bisnitarilor romanilor care, in momentul deschiderii portilor  Targului  din Belgrad, fugeau sa prinda un loc mai bun in care sa isi etaleze si sa isi vanda produsele.

Poluarea unei intregi localitati cu o substanta portocalie, in Ungaria.

Imaginea cu Mircea Geoana sarind de bucurie, repetata obsesiv in timp ce se anuntau rezultatele finale ale alegerilor si implicit esecul acestuia.

Nevroza Caritas.

Prabusirea FNI si fuga Ioanei Vlas.

Moartea si funeraliile Dianei.

Personaje precum Vantu, Jirinovski, Monica Lewinski, Susan Boyle, Irinel Columbeanu… si multi altii, portretizati si de canalele noastre de stiri.

Cam atat imi aduc aminte pe moment. Au trecut peste 20 de ani de la revolutie, moment din care televiziunea ne-a bombardat cu stiri de tot felul. Inainte de ’89 eram mai „protejati” din acest pct de vedere. Televiziunea avea alt rol. In niciun caz de informare. Circulau mai mult zvonuri soptite pe la colturi. Folclor!      Mai vorbim.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s