sfaturi pentru excursia Andrei in Portugalia

 1. Nu e cazul sa te trezesti dimineata devreme. Cetatenii Lisabonei isi intra mai greu in ritm dimineata. Probabil stau seara trezi pana tarziu in noapte. Inclusiv supermarketurile gen Tesco se deschid la ora 9.
 2. Sa nu ai pantofi cu toc in bagaj, dar nici espadrile cu talpa subtire. Aproape toate trotuarele sunt pavate cu mici dale de piatra si au denivelari.
 3. Sa ai in permanenta maruntis la tine. Automatele primesc monezi, nu bancnote. Biletele pt. transport in comun se cumpara numai de la automatele din statiile mari.
 4. Sa te interesezi la un centru de informare turistica in ce zile si in ce intervale orare vizitele la muzee sunt gratuite. Poti face economii.
 5. Sa vizitezi Fatima intr-o zi de 13. Acolo  centrul de informare iti va oferi un pliant in limba romana.
 6. La Gulbenkian duminica sunt organizate concerte de muzica clasica incepand cu ora 11. Poti sa iti planifici vizitarea muzeului incepand cu ora 9 si iti lasi cateva pliante pe unul din scaune ca sa iti rezervi si loc. Sa vizitezi in primul rand cladirea in care e colectia clasica. Cea moderna sa o lasi la sfarsit, doar daca ai timp in exces pentru ziua respectiva.
 7. Sa vizitezi Sintra. Este si o zicala legata de vizitarea acestui loc minunat. Neaparat Palacio Real in oras si Palacio de la Pena pe deal.
 8. Sa  cauti un loc unde poti asculta fado.
 9. sa mananci peste espada in crusta de sare, dorada grelada, lulas fritas. Sunt tot felul de crasme care la pranz au preturi rezonabile. Cauta locurile in care mananca si localnicii. Preturile sunt standard daca mananci in zona barului, cu 10 la suta mai mari daca stai la masa in zona restaurantului, cu 20 la suta mai mari daca mananci pe terasa.
 10. In zona Belem neaparat sa vizitezi Centrul de Arta Moderna Berardo.
 11. Sa mananci prajituri. Au traditie in pregatirea acestora. Fiind centru important viticol, inca din vechime foloseau albusuri de ou la limpezirea vinurilor, asa ca si galbenusurilor trebuia sa le gaseasca o intrebuintare.
 12. Sa vizitezi Catedrala din Alcobaca unde sunt inmormantati Don Pedro I si Dona Ines de Castro. Povestea lor de iubire este impresionanta. Sarcofagele sunt reprezentative pentru arta gotica, ele fiind dispuse unul in fata altuia. Asta pentru ca  atunci cand „se vor trezi si se vor ridica  din mormant” prima persoana pe care o vor vedea sa fie cea iubita.
 13. Sa vizitezi oceanarium-ul. Merita. Sa iti planifici vizita in jurul orei pranzului, atunci cand pestii primesc mancarea. Sunt hraniti de niste scafandri.
 14. Taxiurile din aeroport cer sume destul de mari. Cred ca e mai bine sa le ceri sa porneasca aparatul de taxare. O sa te taxeze extra pentru bagajele pe care ti le pun in portbagaj.
 15.  In unele magazine unde se face servire la tejghea sa fii atenta sa iti rupi un bon de ordine si vei fi strigata atunci cand iti vine randul.
 16. Mie mi-a placut foarte mult si Convento de Cristo, ultimul bastion al Cavalerilor Templieri la Tomar. Merita vizitat. Aici si la Catedrala din Batalha poti remarca elementele decorative ale stilului manuelin: franghii, scoici, cochilii, in mare tot ce tine de elemente marine.
 17. Daca doresti sa vizitezi Evora sa iei la dus  autobuzul ca sa strabati estuarul pe podul acela lung de peste 17 km. Si sa te intorci cu trenul ca sa parcurgi si podul acela care seamana cu Golden Gate-ul din San Francisco.
 18. La Boca del Inferno sa mergi intr-o zi cand vremea e mai urata si marea mai agitata. Asa vei vedea niste valuri spectaculoase.
 19. Sa ai grija la hotii de buzunare.
 20. Sa mergi in Belem cu tranvaiul.   Drum bun!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s